29
Jul 2016
Altan och vikten av en bra chef
Posted in Allmänt, Renovering by Linus at 10:04 pm | No Comments »

En av de få saker vi saknade med vårt förra hus på Sjöbo var altanen som vi byggde där, så dags att ta tag i att bygga en ny… Det hela börjar så klart med en sketchup. Jag tycker det är bra att rita upp ganska detaljerat med plintar/stolpar, bärlinor och reglar och har ganska exakta mått i min ritning. På det sättet kan jag tänka igenom alla mått och dimensioner, vilka moment som behöver göras vid bygget, hur allt skall fästas och bäras upp samt räkna ut hur mycket material som behövs.

För att inte tala om att stämma av alla val och varianter med Katarina så vi är överens innan bygget påbörjas om hur det hela skall se ut… 🙂

Myråssketch2_a

När det var klart var det bara att ta svängen om brädgården och köpa plintar.. och gräva hål… Två eftermiddagar/kvällar tog det, sedan var alla på plats utom den sista som jag väntade med för exakt positionering senare.

En bra grej när man har stolpar på plintarna är att man inte behöver ha dem exakt i våg, vilket underlättar utsättningen av plintarna. Exakt i linje behöver man ju ha dem däremot.

 

Plintar

Sedan var det bara att börja riva bort buskage, staket, gamla trappan, osv…

dags att riva staket...

Sedan börja mäta ut och kolla på detaljer, som tex panelen som gick olika högt på väggarna och behövde justeras innan bygget. Jag ville inte fästa nån regel i panelen – den kommer ju att behöva målas / bytas så småningom, och jag ville också att trallen skulle gå in under panelen på alla väggar. Så fram med cirkelsåg och kapa…

Börja förbereda...

Sedan kom svärfar och svåger och hjälpte till när bygget började på allvar.. Trots sketchup gjordes en del förändringar för att förenkla bygget, tex fäste vi en extra bärlina på gamla muren, istället för att luta alla reglar mot muren med klossar under som jag tänkte först.

Börjat regla upp

Efter första dagens bygge hade vi kommit en god bit på väg och hälften av reglarna var uppe.

Under plintgrävande utnämnde Milo sig själv till chef och den som bestämmer. En chef “tänker och jobbar ibland” enligt Milo.

När jag grävde plintar påpekade han tex om han tyckte att nån plint skulle ner lite djupare, eller om det kanske behövdes nån extra sten nånstans.

Under bygget med reglarna kom han med jämna mellanrum och uppmuntrade “sina mannar”: “Bra kämpat grabbar” kunde han komma ut och säga.

Hälften av reglarna

Efter dag två var resterande reglar på plats och trallen hade påbörjats… Nice…

Reglar på plats och trall påbörjad

Nu var ju altanen egentligen tillräckligt färdig för grill och öl, men det blev inget av vare sig denna kväll…

Lite trall på plats

Nästa dag kunde jag börja med att ställa upp sågen på altanen för att slippa hoppa upp och ner och klättra över reglarna under trallandet…

Såg på plats

Att lägga trall tar sin tid, men efter lunch kunde vi iallfall få våran första fika på altanen.. Sedan kom svärfar igen och hjälpte till även med tralläggandet. Vi kunde jobba på åt var sitt håll, så det var bara vid sågen det blev lite köbildning ibland emellanåt, men överlag flöt hela bygget på utan krångel.

Första fikan

Och nu har all trall lagts och altanen invigts med fika, grill och lek  🙂 Samt en och annan flis i foten…

IMG_20160730_115522

Nu är det dags att plocka fram sketchup igen och börja kolla på räcke och trappor…

 You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply