28
Jun 2013
Att resa med barn…
Posted in AllmĂ€nt, Resor by Linus at 10:29 pm | 1 Comment »

Att resa med barn kan ibland kĂ€nnas som att man utmanar Murphys lag: Allt som kan gĂ„r snett kommer att göra det. DĂ€rför Ă€r det bra att vara vĂ€l förberedd, bĂ„de med mat, dryck, utrustning men kanske framförallt med tid och tĂ„lamod 🙂

(Detta bloginlĂ€gg Ă€r med i Twingly och SweBus tĂ€vlig, rösta gĂ€rna pĂ„ det genom att klicka pĂ„ bilden lĂ€ngst ner eller hĂ€r 🙂 )


Ta med vatten, frukt och annat att förtÀra och se till att barnen Àter innan sockernivÄn gÄr ner under den nivÄ dÀr man forfarande kan kontrollera dem och sig sjÀlv. Om man lyckas fÄ med barn och vuxna som Àr utvilade och mÀtta redan innan allt det roliga börjar Àr det att föredra. Har man barn som ammas fÄr man inte glömma mamman, annars kan utflykten fÄ en ovÀntad vÀndning.

En vÀlfylld plÄnboken med pengar avsatta för resan/semestern Àr inte heller fel. Ofta Àr allt mycket dyrare Àn vad man rÀknat med och behoven av spunnet socker, lotter och annat krims krams har en förmÄga att gÄ upp.
Om barnen Ă€r gamla nog att hantera pengar sjĂ€lva Ă€r det inte fel att de sjĂ€lva fĂ„r ansvara för en liten budget för godis, glass eller souvenirer. Är man borta en lĂ€ngre tid kan det isĂ„fall vara lĂ€mpligt med en maxtaxa per dag, men givetvis att man isĂ„fall kan spara tidigare dagars överskott till nĂ„got större senare under semestern.

För Àldre barn kan det ocksÄ hjÀlpa att sÀtta upp lite regler redan innan aktiviteten, tex att det blir glass först efter lunch, att man inte fÄr kasta lillasyster i sjön och annat lÀmpligt. Att Àven förÀldrarna Àr överrens i förvÀg vad barnen fÄr och inte fÄr göra Àr ocksÄ bra.

PÄ nöjesparker, marknader och andra stÀllen med mycket vimmel kan det vara bra att sÀtta band runt armen pÄ barnen med namn, adress (hem eller till hotellet) och telefon.

NÀr man gÄr pÄ nöjesparker och barnen Àr för unga att sjÀlva springa runt kan det vara smart att planera sin rundvandring sÄ att man inte börjar med rÀtt saker. Tex kanske man tar karusellen först och berg-o-dalbanan sedan, annars blir karusellen bara trÄkig i jÀmförelse.

NĂ„got annat som nĂ€stan alltid Ă€r bra att ha med, bĂ„de pĂ„ korta och lĂ„nga resor, Ă€r far- och eller morförĂ€ldrar. Detta ger bĂ„de avlastning för förĂ€ldrarna och nöje för barnen och ibland gör det Ă€ven pĂ„ nĂ„got mystiskt sĂ€tt att resekassan blir lite drygare 😉

NĂ€r man skall fĂ€rdas lĂ„ngt Ă€r det bra att planera sjĂ€lva resan ocksĂ„, mĂ„ det vara bil, Swebus, bĂ„t eller flyg – barnen blir lĂ€tt uttrĂ„kade av att sitta still för lĂ€nge. Kan man tex vĂ€lja att resa pĂ„ natten nĂ€r alla sover, Ă€r det ett jĂ€ttebra sĂ€tt att fĂ„ resandet att “gĂ„ fortare”.
Annat man kan göra Àr att ta med pyssel, böcker, portabel dvd-spelare eller surfplatta som barnen kan roa sig med. Tex kan man köpa en serietidning som de inte fÄr förrÀn det Àr dags att Äka, eller köpa en film eller spel som de fÄr först pÄ resan.

Åker man utomlands kan det ibland vara svĂ„rt att fĂ„ tag pĂ„ blöjor, samtidigt som risken för magtrubbel ökar, sĂ„ snĂ„la inte med blöjorna om ni tar med sĂ„dana.

ExtraklÀder kan ocksÄ vara bra att ha med beroende pÄ vart man Äker, man kanske inte behöver ta med det in i parken men det kan vara betryggande att ha i bilen ifall barnen fÄr för sig att snubbla i nÄgon mysig lerpöl eller om det kommer en plötslig regnskur. SÄ slipper man sitta skitig eller blöt hela resan hem.

Ibland kan det vara fint Ă€ven för vuxna att ha med nĂ„gon extra tröja. Tex om man skall göra ett snabbt blöjbyte och bebben för för sig att “explodera” nĂ€r man stĂ„r dĂ€r som bĂ€st och torkar rent 🙂

Som vuxen kan man ibland snöa in sig pĂ„ att det Ă€r specifika saker man skall göra pĂ„ olika platser, i djurparken skall man se pĂ„ djuren och pĂ„ nöjesparken skall man Ă„ka karusell. Men för barnen kan den stora lekplatsen pĂ„ djurparken vara roligare Ă€n gamla flodhĂ€star och pĂ„ tivolit kanske det Ă€r roligare att köra BobbyCar Ă€n att Ă„ka karusell – trots att man har tvĂ„ BobbyCars hemma. Var avslappnad och lĂ„t barnen roa sig – det Ă€r de bra pĂ„ om de fĂ„r utrymme!

Det sista tipset jag har Àr att lÄta bli att stressa, det gör att allt blir mycket roligare och trevligare för sÄvÀl barn som vuxna!

HĂ€r kan du rösta pĂ„ mitt bidrag om du gillade det 🙂

Rösta pÄ mitt bidrag!

Nu hĂ„ller vi tummarna att vi vinner en resa till KolmĂ„rden eller Skara sommarland 🙂



You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response:

Nett said:

Bra inlÀgg, nog krÀvs det en hel del planering dÄ man skall ut och resa med barn. KÀnner igen en hel del.


Leave a Reply